Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt.
Menü

Az ugróköteles edzés előnyei

                                    

Melyik az a sporteszköz, amelyik pár ezer forintért beszerezhető, egy kisebb válltáskában is elfér, az egész család használhatja, a vele való edzés az állóképesség növelése mellett az izmokat is szálkásítja, és egy 15-20 perces menettel ledolgozhatjuk egy csokiszelet kalóriatartalmát? Ez nem más, mint gyermekkorunk egyik kedvenc játéka, az ugrókötél.                                                                    

Az ugrókötelezés kevésbé megterhelő, mint például a futás

Amikor felnőttként – immár testedzés céljából – ismét kezünkbe vesszük a kötelet, könnyen szembesülhetünk azzal, hogy azt, ami húsz évvel ezelőtt még egyszerűen ment, ma elsőre akár már meg sem tudjuk csinálni. De érdemes tovább kísérletezni, hiszen az ugrókötelezésnek a fentieken kívül is számtalan előnye van, többek közt erősíti a szívet, egyszerre edzi a felső- és az alsótestet, és bár a térdet, a bokát és a csípőt is igénybe veszi, az említett testrészek számára kevésbé megterhelő ez a mozdulatsor, mint például a futás.

A gumikötél előnyei

A kötél készülhet textilből és műanyagból (gumiból) egyaránt – utóbbi előnye, hogy jobban tartja a formáját, és mivel nehezebb, könnyebben irányítható. Edés előtt állítsuk be az ugrálókötél kívánt hosszát: lépjünk rá a kötél közepére, és húzzuk fel a két végét a hónaljunkig. Ha hosszabb, tekerjük fel a felesleget a kezünkre. Az edzéshez viseljünk sportcipőt. Az ugráláshoz egy legalább 1x2 méteres területre lesz szükségünk, illetve a fejünk felett is legyen egy minimum 25 cm-es szabad tér.

Nem mindegy, milyen felületen ugrálunk

Nem minden felület alkalmas az ugrókötelezésre: aszfalton, betonon, füvön vagy szőnyegen inkább ne végezzük ezt a fajta testedzést. Fontos, hogy a felület csökkentse a becsapódás hevességét, azonban ne is tapadjon a cipőnk talpához, ugyanis utóbbi esetben könnyen megrándíthatjuk vagy kificamíthatjuk a bokánkat. A legalkalmasabb erre a célra a fapadló, a gumipadló vagy a furnérlemez. Amennyiben a régi kötelünk elveszett a költözésnél, vagy a gyerek nem hajlandó kölcsönadni az övét az edzéshez, nem árt beszereznünk egy új darabot: jó választás például a kínálatunkban is szereplő szürke Body Sculpture ugrálókötél.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog