Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt.
Menü

Kettlebellel hatékonyan eltüntethetjük a zsírpárnákat

                                      

Egyre népszerűbbek a kettlebelles edzések: szívesen tornázik a „füles ágyúgolyókkal” mindenki, aki nem elsősorban látványos izmokra, hanem valódi erőnlétre vágyik. A kettlebell vagy girja egy tradicionális orosz öntöttvas súly; az ezzel végzett gyakorlatok már a cári Oroszországban is népszerűek voltak. Az orosz katonák erejük, hajlékonyságuk, gyorsaságuk és állóképességük növelésére használták ezt a sporteszközt. Ma is előszeretettel építik be az edzéstervbe a kettlebelles gyakorlatokat többek közt egyes fegyveres testületek, illetve sportolók, például judósok, bokszolók, ketrecharcosok; de azon magánemberek is szívesen edzenek vele, akik kivételes állóképességre vágynak, illetve fejlesztenék erejüket.

Kísérletek bizonyítják a kettlebell hatékonyságát. 

Egy 1983-as orosz kísérletben a kettlebell hatékonyságát vizsgálták. Az alanyok teljesítményét lemérendő azoknak négy feladatot – 100 méteres sprint, 1 kilométeres futás, húzódzkodás, helyből távolugrás – kellett teljesíteniük. Előzőleg két csoportra osztották őket: az egyik csoport egy a fenti gyakorlatokra fókuszáló edzésprogrammal készült a megmérettetésre, a másik pedig kizárólag kettlebelles edzéseken vett részt. A vizsgálat eredménye alapján a kettlebelles csoport tagjai mind a négy feladatnál jobban teljesítettek annak ellenére, hogy nem kifejezetten ezeket gyakorolták az edzés során. Megállapították tehát, hogy a kettlebelles gyakorlatok növelik az erőt, az erőálló-képességet, az általános állóképességet, a munkakapacitást és az egyensúlyt is, illetve csökkentik a nyugalmi pulzust és a vérnyomást.

Otthon is gyakorolhatunk

Az edzés a túlsúlyosakról lefaragja a zavaró zsírpárnákat, a soványakat pedig izmossá teszi. Látványos, a testépítő versenyek résztvevőiéhez hasonló izmokat nem alakít ki, de nem is ez a cél, hanem a valódi erő. Ma már számtalan edzőterem foglalkozásai között találunk kettlebelles edzést; de ha már ismerjük a gyakorlatokat, megfelelő felszerelés és elegendő szabad tér birtokában otthon is átismételhetjük őket. A fentieken kívül nem is kell hozzá más, mint maga a súlyzó. Kínálatunkban a kezdők és haladók, nők és férfiak is találnak maguknak kettlebellt: a Body Sculpture gyártotta sporteszköz kapható 4 kg-os és 20 kg-os változatban is, sárga vagy fekete színben.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog