Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt.
Menü

Szülés után is fitten

Sokunknak okoz problémát visszanyerni az ideális alakunkat a terhesség után. Azoknak, akik szülés előtt is aktívan sportoltak és odafigyeltek az étrendjükre, nekik is megerőltető lehet. (Sportolás várandósan? Katt)  Sajnos már pár hét kihagyás után is érezhető az edzés hiánya, az újrakezdés nehézségét csak fokozza a fáradtság, a kialvatlanság, ami természetes a pici gyermekek mellett.

Néhány tippet összeszedtünk neked, ami fontos lehet számodra, ha te is újrakezdenéd.

Első és legfontosabb, hogy ne akarj egyik napról a másikra a régi formádban tündökölni! A szervezetnek regenerálódnia kell, figyelned kell arra, hogy ne akard rögtön ugyanazzal az intenzitással elvégezni az edzést. Tehát fő a fokozatosság. Kezdd lassan, könnyebb mozgással. Sétáljatok együtt a picivel vagy kezdésnek vegyetek részt egy baba-mama jógán. (Mit viselj jógaórán? Katt)

Nem feltétlenül kell ugyanazt az edzést végezned, mint szülés előtt, a jóga mellett kifejezetten jó az úszás. Erősíti a hátat és jó hatással van a medencefenék izmaira is. 

Második fontos tanács, hogy hiába próbálsz keményen és minél többet sportolni, a pihenés ugyanolyan fontos. Sajnos sok anyuka elköveti azt a hibát, hogy akkor akar edzeni, amikor a bébi alszik. Jobban tennéd, ha ilyenkor picit te is relaxálnál. Ha kipihentebb vagy, akkor eredményesebb és hatékonyabb lesz a mozgás. Ugyanakkor koncentrálni is jobban tudsz.

Fontos, hogy ütemezzük a mozgásunkat. Legyen rendszeres és fokozatosan növekvő. Hetente legalább  perc mozgásra van szükségünk. Hetente ötször egy fél órás sétával ezt már kompenzálni tudjuk. Nyugodtan bontsuk szét tíz-tíz perces periódusokra, amit egy újszülött mellett is megengedhetünk magunknak. 

Ne feledkezzünk meg a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett az elegendő víz fogyasztásáról sem. Az anyagcsere folyamatok gyorsítása mellett nem csak fiatalosabb bőrünk, szebb hajunk de jobb közérzetünk is lesz. 

Fogyasszunk naponta legalább 3-4 liter vizet. Ha nehezünkre esik, akkor ezt is fokozatosan iktassuk be a minden napjainkba. Kifejezetten segítségünkre lehet, ha kitűzünk célokat, hogy egy nap mennyit fogunk meginni. Vigyünk magunkkal egy másfél literes vizet és mindig legyen szem előtt. Ha drasztikusabb megoldásra van szükségünk, akkor az okostelefonunk is segítségünkre válhat. Töltsünk le olyan applikációkat, melyek időközönként figyelmeztetnek az ivásra.

Tipikus tünet lehet a szülés utáni depresszió, amit az alakunk változása idézhetett elő. Nagyot dob a kedveden, ha olyan ruhákban kezded az edzést, melyek alakformálóak. Így nem csak jobb lesz a kedved, szexisebbnek fogod magad érezni, de könnyebben is fog menni a sportolás. A jól szabott nadrágok illeszkednek az alakodra, ezáltal követik a mozgásod is. Figyelj rá, hogy légáteresztő, ugyanakkor nedvesség elvezető funkcióval is rendelkezzenek. Az NDN Sport ruhái csak ilyen anyagból készültek.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog