Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt.
Menü

Hogyan lehet állapotosan is biztonságos a sportolás?

Hogyan lehet állapotosan is biztonságos a sportolás?

A babavárás idején is számtalan jótékony hatással bír a testedzés; jobb hangulatba hozza a kismamát, és akár a szülést is megkönnyítheti. Azonban állapotosan természetesen a megszokottnál óvatosabbnak kell lennünk: az alábbi tanácsokat nem árt megfogadni.

  • Ha teherbe esés előtt is rendszeresen sportoltunk, illetve a terhesség komplikációktól mentes, valószínűleg ugyanúgy edzhetünk, mint eddig, de a biztonság kedvéért erről kérdezzük meg az orvost.
  • Mivel ilyenkor kettő helyett eszünk, és sportolással is kalóriát égetünk el, fokozottan ügyeljünk a táplálkozásra. Ha a BMI-nk a normál tartományba esik, körülbelül 300 kalóriával többet vigyünk be.
  • Az extrém sportokat ne most próbáljuk ki, illetve a lovaglástól, a síeléstől vagy a mountain bike-ozástól is tartózkodjunk. Helyette menjünk el inkább kocogni.
  • A bemelegítés és a nyújtás egyébként is fontos, de terhesen semmiképp se hagyjuk ki.
  • Igyunk elegendő folyadékot testedzés előtt, közben és utána is. Ellenkező esetben a testhőmérséklet megemelkedhet, ami árthat a babának.
  • Az első trimeszter után ne végezzünk olyan gyakorlatokat, amelyekhez háton kell feküdnünk. Ez a pozíció ugyanis túl nagy nyomást gyakorol a szívből eredő egyik nagy érre (vena cava), így kevesebb vér jut az agyba és a méhbe.
  • Ne végezzünk olyan gyakorlatokat se, amelyekhez sokáig kell egy helyben állnunk, ugyanis így szintén kevesebb vér áramlik a méhbe.
  • Ne fárasszuk ki magunkat teljesen, és ha már nehezen bírjuk, lassítsunk.
  • Figyeljünk arra, hogy ne melegedjünk ki túlságosan, különösen az első trimeszterben, amikor a baba legfontosabb szervei kifejlődnek: testhőmérsékletünk ne emelkedjen 38,9 fok fölé 10 percnél hosszabb időre.
  • Ahogy a hasunk növekszik, annál nehezebb felemelkedni a földről, így amikor pozíciót váltunk, lassan emelkedjünk fel.

 

A fentiek mellett viseljünk megfelelő ruházatot. Az öltözék legyen laza és jól szellőző anyagú. Lehetőleg rétegesen öltözködjünk. Bizonyosodjunk meg róla, hogy a terhesmelltartó kellő tartást nyújt, illetve, ha megduzzadt lábunk nem fér bele kényelmesen a terhesség előtt viselt sportcipőbe, vegyünk egy újat. Az NDN Sport Mommy to Be kollekciója kifejezetten a sportos kismamáknak készült. Kínálatunkban nadrágokat, topokat, pulóvereket és pólókat egyaránt találsz, nézz szét bátran.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog