Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt.
Menü

Milyen vitaminokra van szüksége egy sportolónak?​

Milyen vitaminokra van szüksége egy sportolónak?

Szervezetünk megfelelő működéséhez számos vitaminra és ásványi anyagra van szükségünk, ha azonban versenyszerűen vagy akár rendszeresen sportolunk, bizonyos anyagokat kiemelten fontos nap mint nap bevinnünk. Változatos táplálkozással nem mindig lehet biztosítani ezt a mennyiséget, de szerencsére a különböző táplálékkiegészítők jó alternatívát nyújtanak.

B1-vitamin

A vitamin segít a szénhidrát lebontásában, illetve az abból történő energianyerésben. A napi ajánlott bevitel férfiak számára 1,2 mg, nők számára pedig 1,1 mg. Jó forrása a teljes kiőrlésű gabona.

B2-vitamin

Az energiatermelés mellett a vörösvérsejtképzésnél is fontos szerepet játszó vitaminból a férfiaknak napi 1,3 mg-nyira, a nőknek 1,1 mg-nyira van szükségük. A B2-vitamin megtalálható többek közt a mandulában és a joghurtban.

B3-vitamin

A niacin vagy nikotinsav az anaerob és az aerob folyamatokban egyaránt szerepet játszik. Ha túl keveset viszünk be belőle, a szervezet zsír helyett szénhidrátból nyer energiát vagy fordítva; ez pedig befolyásolhatja a teljesítményt. Ajánlott adagja férfiak számára 16 mg, nők számára pedig 14 mg naponta. Megtalálható a húsban, a halban és a földimogyoróban.

B6-vitamin

A vitaminnak többek közt az energia- és hemoglobin-termelésben van szerepe. 50 év alatti férfiaknak napi 1,3 mg, 50 év feletti férfiaknak 1,7 mg, nőknek pedig 1,5 mg bevitele ajánlott naponta. Jó forrása a hús, a hal, a tojás és az olajos magvak.

B9-vitamin

A szív egészségére vizsgázó vitaminból napi 400 mcg-ot ajánlott bevinni, például leveles zöldségekkel vagy citrusfélékkel.

B12-vitamin

A vitamin segít abban, hogy az oxigén eljusson a szövetekhez. A napi ajánlott mennyiség 2,4 mcg. Csak állati eredetű élelmiszerekben található meg, például a tojásban, a sajtban és a húsban.

C-vitamin

A többek közt a csontokat és az izmokat összetartó kollagén termelését segítő vitaminból a férfiaknak 90 mg, a nőknek 75 mg javasolt naponta. Zöldségekből és gyümölcsökből vehetjük magunkhoz.Ha nem tudunk bizonyos élelmiszerekből eleget fogyasztani ahhoz, hogy fedezzük napi vitaminszükségletünket, érdemes szednünk valamilyen táplálékkiegészítőt.

Kínálatunkban megtalálható Biotech táplálékkiegészítők különféle növényi kivonatai erővel és állóképességgel ruháznak fel, így fokozhatjuk a teljesítményünket és a kitartásunkat.

Tartalomhoz tartozó címkék: blog